Czytaj treść
Zmniejsz rozmiar czcionki
Domyślny rozmiar czcionki
Zwiększ rozmiar czcionki
Duży kontrast
UNIKIDS DOMOWE LABORATORIUMNa te i na wiele innych pytań, odpowiedzieli nam studenci prowadzący zajęcia. Dowiedzieliśmy się jakie substancje chemiczne występują w formie podstawowych produktów spożywczych i znajdują się w zasięgu ręki. Okazuje się, że gdy tylko troszkę pomyszkujemy w kuchennych szufladach (oczywiście za przyzwoleniem rodziców!), to z pomocą wody, octu, oleju, mleka, sody czy mąki ziemniaczanej możemy przemienić kuchnię w prawdziwe laboratorium, zaskakując rodzinę i przyjaciół efektownymi doświadczeniami i naszą chemiczną wiedzą. Zabawiliśmy się tęczowymi kolorami i lepieniem mąki ziemniaczanej. Dużo emocji wywołał eksperyment przestawiający erupcję wulkanu, po którym ... całe szczęście nie musieliśmy uciekać.
|
|